w ,

Najzdrowsze orzechy na świecie

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Również orzechy laskowe mają w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, w większości jednonienasycone. Udowodniono, iż jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają znacząco poziom złego cholesterolu, zaś zwiększają ilość tego dobrego – jedzenie orzechów laskowych, jak i tłoczonego z nich oleju jest zatem zalecane w profilaktyce miażdżycowej.

Zobacz także:  Dlaczego jabłko klei się do rąk? Uważaj na to!

Orzechy te są także bogate w witaminę młodości (witaminę E), ale też w kwas foliowy, który jest niezbędny do właściwego rozwijania się płodu. Ich kaloryczność to 640 kcal/100 g.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.