Brzoskwinie
Brzoskwinie zawierają na tyle dużą ilość substancji odżywczych, że powinniśmy po nie sięgać przez cały roku. Kiedy panuje na nie sezon warto sięgać po świeże owoce. Jednak zimą warto wybierać również te mrożone – wbrew utartym stereotypom one również zawierają dużą ilość substancji odżywczych.
Na tle właściwości najzdrowszych owoców brzoskwinie wyróżniają się tym, że mają właściwości przeciwnowotworowe i świetnie sprawdzają się w leczeniu zaparć. Brzoskwinie w dużej mierze składają się z wody – stanowi ona aż 90% ich składu – więc działają moczopędnie i wspierają funkcje samooczyszczania w naszym ciele.
W brzoskwiniach znajduje się błonnik, który reguluje pracę naszych jelit – dzięki niemu nie będziemy mieć problemów z zaparciami. Brzoskwinie znajdują się także na liście owoców, polecanych cukrzykom, ponieważ mają niski indeks glikemiczny – wynosi on około 30 (źródło). Najbardziej cenioną odmianą brzoskwiń na rynku są nektarynki – są zdrowe oraz smaczne. Warto jednak pamiętać, że brzoskwinie z zamszową skórką również są bardzo smaczne i pożywne.