Banan
O bananach wciąż możemy usłyszeć mity, mówiące o tym, że są to owoce, powodujące tycie i warto ich unikać w naszej diecie. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że nie jest to prawda. W rzeczywistości tycie powoduje nadmiar kalorii – nieważne czy zjemy banana czy jabłko.
Jeśli oba będą miały po 120 kcal, to zwiększymy o tyle ilość kalorii, którą spożywamy. Wówczas jabłko będzie tak samo kaloryczne, jak banan i tak samo przyczyni się do tycia lub nie.
Banan na tle innych właściwości najzdrowszych owoców wypada bardzo korzystnie. Jest doskonałym źródłem potasu, więc wpływa na poprawę funkcjonowania serca i całego układu krwionośnego.
Oprócz tego banany zawierają także dużą ilość magnezu, więc wspomagają regenerację i pozwalają uniknąć uczucia chronicznego zmęczenia. W bananach jest zawarty także błonnik, który reguluje funkcjonowanie jelit i sprawia, że czujemy się syci przez wiele godzin.