w , , ,

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Jabłka

czerwone jabłka przekrojone na pół

Jabłka są wciąż za mało doceniane. Jest to lokalny dla Polaków owoc, który możemy mieć w swoim domu właściwie o każdej porze roku. Oprócz właściwości najzdrowszych owoców w postaci zawartości dużej ilości witamin i minerałów, jabłka korzystnie wpływają również na na nasze zęby i szkliwo! Działają w tym aspekcie trochę podobnie jak marchewka – dzięki temu, że są twarde nasze zęby wzmacniają się i oczyszczają, kiedy je gryzą.

Dodatkową zaletą jabłek jest to, że jak na owoce, mają bardzo niski indeks glikemiczny.

Ważne jest jednak to, że niski indeks glikemiczny mają tylko na surowo – kiedy zostaną poddane obróbce termicznej indeks zostanie podniesiony. Surowe jabłka powinny więc spożywać osoby zmagające się na przykład z cukrzycą bądź insulinoopornością. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.