w , ,

Najzdrowsze warzywo na świecie – lista 10 super warzyw

Szpinak w miseczce, trzymanej w dłoniach.
unsplash.com

Szpinak

Szpinak, to warzywo bogate w dużą ilość witaminy A oraz K. Dodatkowo, ma niewielką ilość kalorii. Szacuje się, że niewielka szklanka szpinaku zaspokoi ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz całe nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę K!

Szpinak obniża też ciśnienie krwi i zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy. Zawarty w nim beta-karoten i luteina obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i wspierają funkcjonowanie wzroku.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.