w , ,

Uważaj na te produkty

Różne przekąski - w tym serek topiony.
unsplash.com

Serki topione nie są zdrowe

Serki topione wydają się być idealnym dodatkiem do śniadania – to jednak mit! Ta niebezpieczna żywność zawiera między innymi niebezpieczne konserwanty: sorbinian sodu i potasu, które mają zapobiegać rozwojowi pleśni.

Zobacz także:  Zdrowotne właściwości jagód, o których nie miałeś pojęcia

Tego rodzaju serki to także źródło fosforanu, który wchodzi w interakcję z wapnem i może prowadzić do osteoporozy oraz innych chorób układu kostnego. Wiele serków jest wypełnionych tłuszczami, które zwiększają ryzyko zawału serca.

Zobacz także:  Nowy rodzaj męskiej antykoncepcji

W serkach znajdziemy także silnie toksyczny – rakotwórczy – azotan sodu, który jest szczególnie niebezpieczny podczas smażenia. Warto także pamiętać, że tego rodzaju serki są bardzo kaloryczne. Zawierają około 300 kalorii w porcji!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.