w , ,

Uważaj na te produkty

Różne przekąski - w tym serek topiony.
unsplash.com

Serki topione nie są zdrowe

Serki topione wydają się być idealnym dodatkiem do śniadania – to jednak mit! Ta niebezpieczna żywność zawiera między innymi niebezpieczne konserwanty: sorbinian sodu i potasu, które mają zapobiegać rozwojowi pleśni.

Zobacz także:  Zdrowotne właściwości jagód, o których nie miałeś pojęcia

Tego rodzaju serki to także źródło fosforanu, który wchodzi w interakcję z wapnem i może prowadzić do osteoporozy oraz innych chorób układu kostnego. Wiele serków jest wypełnionych tłuszczami, które zwiększają ryzyko zawału serca.

Zobacz także:  Czy seks oralny zwiększa ryzyko zachorowania na raka? Znaczenie ma liczba partnerów i wiek

W serkach znajdziemy także silnie toksyczny – rakotwórczy – azotan sodu, który jest szczególnie niebezpieczny podczas smażenia. Warto także pamiętać, że tego rodzaju serki są bardzo kaloryczne. Zawierają około 300 kalorii w porcji!

Naukowcy podczas pracy w laboratorium.

Robot transportuje leki

Kobieta pracująca w laboratorium.

Dioksyny – poznaj bliżej to zagrożenie