w , ,

Uważaj na te produkty

Niezdrowe jedzenie na papierowej tacce.
unsplash.com

Klasy żywności

W swojej klasyfikacji badacze podzielili produkty żywnościowe na trzy kategorie: zieloną, żółtą oraz czerwoną. Sprawdzano, jak dany produkt wpływa na nasze zdrowie, ale i to, jaki wpływ na środowisko wywiera jego produkcja.

W zielonej kategorii znalazły się przede wszystkim orzechy, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa z ekologicznych upraw. W grupie czerwonej znalazła się niebezpieczna żywność.

Zobacz także:  Jak szybko schudnąć? Poradnik dla początkujących

Wzięto w niej pod uwagę te produkty, które przyczyniają się do rozwoju otyłości czy cukrzycy, a dodatkowo mają dewastujący wpływ na środowisko. Dominowała tutaj wołowina, wieprzowina i produkty z przetworzonego mięsa.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.