w ,

Zobacz czemu warto jeść płatki owsiane każdego ranka

4. Obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy.

musli z płatkami owsianymi

To również zasługa obecnego w nich rozpuszczalnego błonnika, który opóźnia wchłanianie tłuszczów oraz wiąże kwasy żółciowe. Wspiera to wydalanie z organizmu złego cholesterolu i substancji toksycznych. Wystarczy jadać codziennie niecałą szklankę płatków, by poziom cholesterolu spadł od 8 do 23 procent.

Przeciwmiażdżycowe właściwości płatków owsianych wynikają natomiast z obecności w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, które zapobiegają zakrzepom. Tworzeniu blaszek miażdżycowych przeciwdziałają też obecne w płatkach awentramidy. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.