w ,

15 zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej

Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

właściwości kaszy jaglanej
wikimedia.org

Proso jest doskonałym źródłem magnezu, z tego względu zwiększa efektywność działania insuliny i przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Według badań, osoby zapewniające organizmowi dostateczną dawkę magnezu, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 30 procent.

Nie jest to produkt niskokaloryczny i charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, może więc doprowadzić do szybkiego podniesienia glikemii. Nie powinna być rozgotowana i warto podawać ją wraz z chudym mięsem, surówka albo gotowanymi warzywami.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.