w , ,

Nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach. Wystarczy, że przeczytasz to!

Rozbite jajka oraz skorupki.
unsplash.com

Skorupki po jajkach – jakie zawierają właściwości zdrowotne

Skorupki po jajkach są bogatym źródłem pierwiastków. Zawierają przede wszystkim ogromną ilość wapnia, który korzystnie wpływa na rozwój i funkcjonowanie układu kostnego.

Oprócz tego, zawierają także błonę, w której znajduje się kolagen. Jest to cenny składnik dla naszej skóry! Dzięki niemu możliwe jest zachowanie jędrnej, zdrowej skóry, która będzie pełna blasku.

Zobacz także:  Te algorytmy potrafią świadomie działać

Dodatkowo, kolagen, połączony z glukozaminą, znajdującą się w skorupkach jaj, doskonale chroni nasze stawy przed urazami i pomaga w szybkim przywróceniu sprawności, utraconej na przykład w wyniku kontuzji.

Warto także pamiętać o spożywaniu skorupek jaj, kiedy zależy nam na wzmocnieniu organizmu w walce z różnego rodzaju bakteriami, ponieważ posiadają one właściwości antybakteryjne.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.