w , ,

Nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach. Wystarczy, że przeczytasz to!

Jajka w okrągłej misie.
unsplash.com

Jak przygotować skorupki po jajkach do spożycia

W pierwszej kolejności należy je lekko pokruszyć, by nie stanowiły dużej, zwartej powierzchni. Nie chodzi jednak o to, by od razu tworzyć z nich proszek – do tego dojdziemy w kolejnych etapach.

Najpierw skorupki po jajkach płuczemy w zimnej wodzie. Kolejnym krokiem jest ugotowanie wrzątku i wrzucenie skorupek do wrzącej wody. Należy następnie gotować je przez 15-20 minut.

Drugim sposobem jest włożenie skorupek do piekarnika, nastawionego na 110 stopni na 20 minut. W tym czasie powinno dojść do odkażenia skorupek z różnego rodzaju drobnoustrojów, znajdujących się na ich powierzchni.

Jeśli wyjmujemy skorupy z wody, to je osuszamy. Następnie, zarówno te z wody, jak i z piekarnika, umieszczamy w młynku do kawy bądź maszynce do mielenia i mielimy tak, by powstał z nich mikroskopijny proszek.

Zobacz także:  Pierwsze randki - co wypada, a czego lepiej unikać

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.