w , ,

Owoce antyrakowe, które powinieneś jeść

Pomarańcze na drzewie.
unsplash.com

Pomarańcze – bogate źródło antyoksydantów

W pomarańczach znajduje się duża ilość antyoksydantów, czyli grupy związków chemicznych, odpowiedzialnych za ochronę naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Owoce antyrakowe, takie, jak pomarańcze, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka piersi bądź żołądka. Wszystko dzięki zawartości dużej ilości witaminy C oraz beta-karotenu.

Pomarańcze przyczyniają się do wolniejszego starzenia komórek nowotworowych, zwłaszcza, kiedy mowa o początkowych fazach choroby, gdzie komórki rakowe nie są jeszcze tak liczne.

Zobacz także:  8 sposobów na zdrowe nerki! Zacznij to robić, a Twoje ciało Ci podziękuje

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.