w , ,

Dlaczego powinieneś pić wodę z kranu

Czajnik w kuchni.
unsplash.com

Ochronna powłoka

Profesor John J. Boland z wydziału chemii Trinity College w Dublinie mówi, że picie wody z kranu z takich urządzeń, jak czajnik elektryczny jest w pełni bezpieczne.

Wszystko dzięki temu, że kranówka tworzy na nich specjalną powłokę ochronną, która zapobiega uwalnianiu mikroplastików. Dzięki minerałom i pierwiastkom w wodzie, proces niszczenia tworzyw sztucznych i uwalniania mikroplastików jest prawie całkowicie zahamowany.

Zobacz także:  Uważaj na syndrom oblężonej twierdzy

To z kolei oznacza, że kamień, czyli brązowy osad, uważany za wroga czystości w naszych domach, tak naprawdę jest pożądany! Buduje bowiem barierę ochronną dla naszego organizmu. W osadzie zawarta jest między innymi miedź, która chroni tworzywo przed mikroplastikiem.

Zobacz także:  Nawóz z bananów - naturalny ratunek dla roślin

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.