w , ,

Oliwki – zdrowy dodatek do pizzy

Oliwki, wiszące na drzewie.
unsplash.com

Właściwości zdrowotne oliwek, wynikające z bogactwa mikroelementów

Właściwości zdrowotne oliwek wynikają również z tego, że zawierają one ogromną ilość mikroskładników takich, jak potas, żelazo, miedź czy fosfor. Dzięki nim możemy zadbać o kondycję całego organizmu.

Żelazo czy potas wspierają funkcjonowanie naszego serca oraz całego układu krwionośnego. Oliwki chronią nasz organizm przed anemią – problemem z niedokrwistością, powodującym zawroty głowy, bladość skóry, sinienie ust czy problemy z koncentracją.

Kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu krwionośnego ma także miedź, która ma kluczową rolę w powstawaniu czerwonych krwinek oraz regulowaniu ich prawidłowego funkcjonowania. Miedź wpływa również na prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych. Zaś fosfor wspiera kondycję naszych kości oraz zębów.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.