w , ,

Protesty. Trzaskowski reaguje na oświadczenie Kaczyńskiego

Kaczyński

We wtorek Jarosław Kaczyński wydał oświadczenie, które wzbudziło poruszenie wśród polskiego społeczeństwa. Prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski dosadnie skomentował wystąpienie prezesa PiS.

W trakcie wystąpienia Kaczyński odniósł się do wszystkich protestujących w związku z decyzją Trybunału Konstytucyjnego w sprawie zaostrzenia przepisów aborcyjnych. –

Zobacz także:  Mężczyzna zbudował niesamowity domek za 10 000 zł

Mamy stan, w którym te demonstracje będą z całą pewnością kosztowały życie wielu ludzi. Ci, którzy do nich wzywają, ale także ci, którzy w nich uczestniczą, sprowadzają niebezpieczeństwo powszechne, a więc dopuszczają się przestępstwa.

Reakcja Trzaskowskiego

Prezydent Warszawy skomentował oświadczenie Kaczyńskiego na Facebooku. –

Jarosław Kaczyński właśnie postanowił dolać oliwy do ognia. Skrajnie cyniczny człowiek, pozbawiony jakichkolwiek zasad, najpierw rozpętał piekło w środku epidemii, a teraz eskaluje konflikt. Tylko desperat nakazuje figurantom podejmować tak kontrowersyjne i haniebne decyzje w tak trudnym czasie. W oczach naczelnika widać było dziś zmęczenie, zrezygnowanie i strach. Wie, że przegra

W dalszej części wpisu Trzaskowski wspomniał o nonsensie wplątywania kościoła do konfliktu politycznego, szargając w ten sposób autorytet instytucji.

Wskazał również, że „nikt w obozie władzy nie ma krztyny kręgosłupa, rozsądku czy empatii”. Zdaniem lidera opozycji, prawicowi politycy w swoich działaniach kierują się przede wszystkim „strachem przed władcą absolutnym”.