Pierniczki staropolskie – przepis
Do przygotowania naszych pierniczków będziemy potrzebować kilku wysokiej jakości składników. Warto zadbać o to, by miód czy masło były jak najlepszej jakości. Dzięki temu piernik staropolski będzie smakował jeszcze lepiej i będzie zdrowszy.
Do przygotowania pierniczków potrzebujemy 500 gramów mąki, 200 gramów cukru, szklanki dowolnego miodu, sprawdzi się na przykład akacjowy, 140 gramów masła bądź smalcu, 70 mililitrów mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 dość dużych jajek, pół szklanki przyprawy do piernika.
Przyprawę do piernika możemy przygotować samodzielnie, jeśli połączymy 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, łyżeczkę gałki muszkatołowej, kilka mielonych goździków oraz 1 łyżeczkę kardamonu. Wszystkie przyprawy mieszamy i gotowe!