w , ,

Przepis na piernik staropolski, dojrzewający w Twojej lodówce przez kilka tygodni

Pierniczki w kształcie ludzików.
unsplash.com

Pierniczki staropolskie – przepis

Do przygotowania naszych pierniczków będziemy potrzebować kilku wysokiej jakości składników. Warto zadbać o to, by miód czy masło były jak najlepszej jakości. Dzięki temu piernik staropolski będzie smakował jeszcze lepiej i będzie zdrowszy.

Do przygotowania pierniczków potrzebujemy 500 gramów mąki, 200 gramów cukru, szklanki dowolnego miodu, sprawdzi się na przykład akacjowy, 140 gramów masła bądź smalcu, 70 mililitrów mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 dość dużych jajek, pół szklanki przyprawy do piernika.

Zobacz także:  Kosmiczne katastrofy sporo kosztują

Przyprawę do piernika możemy przygotować samodzielnie, jeśli połączymy 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, łyżeczkę gałki muszkatołowej, kilka mielonych goździków oraz 1 łyżeczkę kardamonu. Wszystkie przyprawy mieszamy i gotowe!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.