Piernik staropolski – pieczenie
Kolejnym etapem przygotowania pierniczków jest pieczenie, które następuje po okresie dojrzewania ciasta. Warto wiedzieć, że ciasto może dojrzewać zarówno kilkadziesiąt godzin, jak i 3-4 tygodnie. Jeśli więc lekko się spóźniliśmy z przygotowaniem naszych pierniczków, to bez obaw – i tak wyjdą pyszne.
Nasze ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5-1 centymetra i wycinamy dowolne kształty. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych foremek, ale możemy jest zastąpić również szklanką czy wyciąć kształty nożem.
Jeśli chcemy, by piernik staropolski zawisł na choince, to możemy od razu zrobić w ciasteczkach dziurki! Pomoże nam w tym zwykła słomka. Za jej pomocą, w jeszcze nie upieczonych pierniczkach, robimy dziurki i gotowe.
Nasze pierniczki pieczemy przez 12 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej zostawić je do wystudzenia na kratce, jeśli włożymy je od razu do słoiczka, to najpewniej się odkształcą!