w , ,

Przepis na piernik staropolski, dojrzewający w Twojej lodówce przez kilka tygodni

Pierniczki, ozdobione lukrem.
unsplash.com

Idealny lukier do ozdabiania pierniczków

Lukier do pierniczków jest równie ważny, jak one same! Dzięki niemu pierniczki smakują wybornie a do tego możemy je pięknie ozdobić. Zamiast stawiać na gotowe lukry, dostępne w sklepach, lepiej przygotować go samemu.

Jest szybki, prosty i bardzo smaczny. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 2 białek jaj, łyżeczki soku z cytryny oraz 2 szklanek cukru pudru. Białka najlepiej umieścić w lodówce na kilka godzin przed przygotowaniem lukru.

Dzięki temu lukier będzie miał idealną konsystencję a piernik staropolski będzie doskonale smakował. Białka łączymy z cukrem i zaczynamy mieszać mikserem, ustawionym na możliwie najniższe obroty.

Całe ubijanie powinno trwać 10-12 minut. Po tym czasie lukier będzie miał idealną konsystencję, powinien być także plastyczny i nadawać się do ozdabiania naszych wspaniałych, świątecznych pierniczków.

Zobacz także:  Tych produktów unikają onkolodzy! Uważaj, co jesz

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.