w , ,

Przepis na piernik staropolski, dojrzewający w Twojej lodówce przez kilka tygodni

Ciasto piernikowe, oblane kakaowym lukrem.
czosnekwpomidorach.pl

Kakaowy lukier na ciasto piernikowe

Kilka godzin przed podaniem ciasta, warto je polać lukrem kakaowym, który podkreśli smak przypraw i sprawi, że ciasto będzie jeszcze lepiej się prezentowało. Do przygotowania lukru będziemy potrzebować 200 gramów cukru, 2 łyżek kakao, 2 łyżek miodu oraz 70 mililitrów wrzącej wody.

Lukier na piernik staropolski przygotowuje się bardzo szybko. Miód łączymy z wodą i zagotowujemy. Następnie łączymy pozostałe składniki i wlewamy do nich zagotowaną wodę z miodem. Strumień powinien być niewielki.

Jednocześnie należy cały czas mieszać składniki do czasu, kiedy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę. Lukier studzimy i wylewamy na ciasto. Smacznego!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.