w , ,

Przepisy na domowe mleka roślinne

Kokos, mleko kokosowe w butelce i wiórki kokosowe w misie.
unsplash.com

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe wydaje się być wyjątkowo smaczne, jeśli chodzi o porównanie do innych mlek. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do kaw, ciast, ciasteczek, omletów czy koktajli, więc naprawdę musisz je zrobić.

Do jego przygotowania potrzebujemy 1 litra wody oraz 200 gramów wiórków kokosowych. Nasze wiórki na noc zalewamy wodą (tak, aby ta je nakryła). Następnie podgrzewamy wiórki z wodą do temperatury około 50-60 stopni.

Zobacz także:  Chcesz mieć piękne włosy? Nie zapomnij o peelingu!

Wówczas lekko je studzimy, blendujemy i przelewamy przez gazę tak, by pozbyć się ewentualnych odpadów. Domowe mleka roślinne najlepiej przechowywać w lodówce, w szklanej butelce. Wówczas może być z nami około 3-4 dni.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.