w , ,

Przepisy na jesienne kolacje

Tarta warzywna.
unsplash.com

Tarta z mięsem i warzywami

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na tartę (forma powinna mieć 22-24 cm średnicy). W tym celu zagniatamy 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, pół łyżeczki soli i łyżkę śmietany. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie do naszej tarty. Potrzebujemy 400 g mięsa mielonego, 150 mililitrów passaty pomidorowej, 200 g pieczarek, 1 cebuli, 1 papryki oraz 200 g cukinii. Mięso podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu.

Następnie to samo robimy z warzywami. Łączymy je z mięsem, zalewamy passatą i redukujemy sos. Wykładamy 2/3 ciasta na formę i pieczemy je 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy farsz, na wierzch kruszymy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe!

Zobacz także:  15 niesamowitych właściwości papryki czerwonej

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.