Tarta z mięsem i warzywami
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na tartę (forma powinna mieć 22-24 cm średnicy). W tym celu zagniatamy 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, pół łyżeczki soli i łyżkę śmietany. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do naszej tarty. Potrzebujemy 400 g mięsa mielonego, 150 mililitrów passaty pomidorowej, 200 g pieczarek, 1 cebuli, 1 papryki oraz 200 g cukinii. Mięso podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu.
Następnie to samo robimy z warzywami. Łączymy je z mięsem, zalewamy passatą i redukujemy sos. Wykładamy 2/3 ciasta na formę i pieczemy je 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy farsz, na wierzch kruszymy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe!