Żeberka w sosie miodowym z piekarnika
Żeberka to to danie, które zdecydowanie przyjemnie podawać na jesienne kolacje! Zwłaszcza, kiedy są w sosie miodowym. Potrzebujemy około 1 kg żeberek, 500 g ziemniaków, 1/2 cebuli oraz ząbka czosnku, 4 łyżek miodu i 4 łyżek oliwy.
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Łączymy miód i oliwę. Dodajemy do nich 1,5 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki soli, słodkiej papryki oraz pieprzu. Następnie marynatę wcieramy w mięso, które odstawiamy na kilka godzin do lodówki – im dłużej, tym lepiej.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, dodajemy do nich sól, pieprz i paprykę. Umieszczamy je w rękawie do pieczenia razem z mięsem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Będzie pysznie!