w , ,

Przepisy na jesienne kolacje

Żeberka na drewnianej desce.
unsplash.com

Żeberka w sosie miodowym z piekarnika

Żeberka to to danie, które zdecydowanie przyjemnie podawać na jesienne kolacje! Zwłaszcza, kiedy są w sosie miodowym. Potrzebujemy około 1 kg żeberek, 500 g ziemniaków, 1/2 cebuli oraz ząbka czosnku, 4 łyżek miodu i 4 łyżek oliwy.

Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Łączymy miód i oliwę. Dodajemy do nich 1,5 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki soli, słodkiej papryki oraz pieprzu. Następnie marynatę wcieramy w mięso, które odstawiamy na kilka godzin do lodówki – im dłużej, tym lepiej.

Ziemniaki kroimy na ćwiartki, dodajemy do nich sól, pieprz i paprykę. Umieszczamy je w rękawie do pieczenia razem z mięsem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Będzie pysznie!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.