Spożywanie pieczarek może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory
Właściwości zdrowotne pieczarek od wielu lat były znane mieszkańcom Wschodu. Jednak obecnie coraz częściej mówi się o nich również na Zachodzie. Okazało się bowiem, że zawarte w pieczarkach polisacharydy grzybowe i terpeny mają działanie antyrakowe! Ze względu na to, że choroby nowotworowe zaczynają dotykać coraz większą liczbę osób po pieczarki powinniśmy sięgać wszyscy w ramach swego rodzaju profilaktyki.
Wyciąg z białych pieczarek może znacząco wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu. Szczególnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz prostaty – są to szczególnie często nowotwory wśród kobiet i mężczyzn. Takie działanie pieczarek jest możliwe dzięki temu, że wyciąg z nich hamuje rozwój enyzmów, odpowiedzialnych za mnożenie się komórek nowotworowych. Jeśli jest jakiś sposób na to, by czuć się bezpieczniej, to warto z niego skorzystać.