Pieczarki zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca
W pieczarkach znajduje się duża ilość potasu. Szacuje się, że spożycie około 100 gramów pieczarek zaspokaja nawet 10% naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! Dzięki temu możemy znacząco poprawić funkcjonowanie naszego serca. Właściwości zdrowotne pieczarek regulują pracę całego układu krążenia. Dzięki temu możliwy jest sprawny transport krwi do poszczególnych tkanek i prawidłowe dotlenienie poszczególnych komórek.
Dzięki temu, ze pieczarki regulują ciśnienie naszej krwi, zapobiegają rozwojowi miażdżycy czy nadmiernemu wzrostowi złego cholesterolu, chronią nas także przed udarami mózgu czy zawałami serca! Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że nawet pomimo stosunkowo młodego wieku jesteśmy bardzo narażeni na zawał serca. Duża ilość stresu, niewielkie ilości regeneracji oraz niezdrowa dieta, to czynniki, które sprawiają, że już osoby około 40 roku życia znajdują się w grupie ryzyka, jeśli chodzi o zawał serca czy udar mózgu. Warto o siebie dbać i się przed tym chronić!