w ,

Skąd wzięła się tradycja 12 potraw wigilijnych

Piernik na drewnianej desce.
unsplash.com

Najpierw 7, później 9 i finalnie 12

12 potraw wigilijnych jest stosunkową nowością, jeśli chodzi o świąteczne tradycje. Przed wieloma laty preferowano przygotowanie 7 potraw na ten wyjątkowy dzień. Wynikało to przede wszystkim z symboliki liczby 7.

Jest ona utożsamiana z boskością, ideałem i pełnością. Ważny był również aspekt poziomu życia ludzi w poprzednich dekadach. Mało kogo było wówczas stać na przygotowanie aż 12 potraw. 7 było raczej ilością zadowalającą, która wpasowywała się w domowy budżet.

Następnie, wraz z bogaceniem się społeczeństwa, wiele osób zaczęło przygotowywać 9 potraw wigilijnych. W przypadku tej liczby dań, na świątecznym stole widoczny był duży wpływ religii.

Zobacz także:  Czy rozciąganie się jest lepsze od spacerowania

9 potraw miało bowiem symbolizować 9 chórów anielskich, o których mowa w Biblii. Jednak i ten zwyczaj nie przyjął się na długo. Wkrótce ilość potraw zwiększyła się o kolejne 3 i dzięki temu mamy dzisiaj 12 potraw na wigilijnych stołach.

Święty Mikołaj, trzymający w dłoni kubek.

Prawdziwa historia Świętego Mikołaja, która może Cię zaskoczyć

Mycie naczyń.

Nie wrzucaj do zlewu tych rzeczy, bo będziesz mieć problemy