w , ,

Produkcja jedzenia z powietrza

Kobieta pracująca w laboratorium.
unsplash.com

Czym jest skrobia

Przede wszystkim warto wiedzieć, czym tak naprawdę jest skrobia. Większość z nas kojarzy ją z mąką ziemniaczaną, którą dodajemy do wypieków i zawsze mamy w swojej kuchni. To jednak spore uproszczenie dla całego tematu.

Sama skrobia jest bowiem węglowodanem, który występuje w większości roślin. Pełni u nich podobną funkcję, co glikogen u zwierząt, czyli pozwala na magazynowanie energii wewnątrz organizmu. Z tego względu produkty ze skrobią są bardzo sycące.

Zobacz także:  Krwawa wojna u małp

W wielu krajach ryż, pszenica czy kukurydza, które ją zawierają, stanowią podstawę zbilansowanej diety. Jednak te rośliny pełnią też ważną funkcję w przemyśle – są źródłem skrobi, którą wykorzystuje się w nim na masową skalę.

Stopy noworodka w ręczniku.

Będą badać geny wszystkich noworodków

Owoce kawowca na krzaku.

Globalne ocieplenie – w Europie można uprawiać kawę