Co możemy przygotować z pigwy
Wiemy już, że pigwa sama w sobie nie nadaje się do spożycia. Musi zostać odpowiednio przerobiona, by była smaczna i zdrowa. Sok z pigwy, to nie jedyny produkt, który możemy utworzyć z tego owocu!
Świetnie smakuje również marmolada z pigwy, która ma wielu fanów i nadaje się do ciast czy jako dodatek do kanapek. Pigwa sprawdza się także, jako baza do dżemów – są one bardzo oryginalne, intensywne i idealne na jesień czy zimę.
Popularna jest także nalewka z pigwy, która jest bardzo słodka i w smaku przypomina nieco tradycyjną cytrynówkę o charakterystycznym, lekko cierpkim posmaku, który nie jest zbyt mocno wyczuwalny.
Jak widzisz, pigwa ma wiele zastosowań, więc jeśli masz szansę przygotować coś z jej owoców, to nie wahaj się – ich smak oraz zdrowotne właściwości są warte włożenia w ich przygotowanie nieco pracy!