w ,

Chcesz wzmocnić swoją odporność? Zacznij to jeść!

pieczarki

Pieczarki

Wprowadzenie do codziennej diety pieczarek nie powinno być problemem, ponieważ grzyby te są łatwo dostępne i bardzo smaczne, a ich częstsze spożycie wzmocni układ odpornościowy i pozwoli uniknąć niejednej grypy czy przeziębienia.

Niezwykłe właściwości tych grzybów opierają się na dużej zawartości antyoksydantów i związków mineralnych. Pieczarki zawierają ryboflawiny i niacyny podnoszące odporność oraz są bardzo dobrym źródłem selenu, który działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Udowodniono, że niski poziom selenu w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na grypę.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.