w ,

Superfoods czym są i dlaczego powinniśmy je spożywać?

Warzywa strączkowe

Fasola, soja, ciecierzyca, groch oraz bób. Doskonałe źródło błonnika, folianów oraz przede wszystkim białka roślinnego. Niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały. Mogą obniżać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi. Bardzo wszechstronne w kuchni: można je spożywać na surowo, jako gotowane na parze i w wodzie. Jako dodatek do sosów mogą zastępować białko zwierzęce. Przydają się do zagęszczania zup, do sałatek i jako pasty, na przykład hummus. Strączki można wreszcie mrozić lub suszyć i przechowywać dłuższy czas, a nawet wytwarzać z nich mąkę.

groszek

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.