w , ,

Nalewka do zimowej herbaty

Plastry suszonych cytrusów.
unsplash.com

Przygotowanie nalewki krok po kroku

W pierwszej kolejności powinieneś umyć i wydrylować śliwki. Jeśli kupiłeś w sklepie twarde owoce, to najlepiej zostaw je na kilka dni do czasu, aż zmiękną. Wówczas będą słodsze. Wydrylowane śliwy umieść w słoju. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy.

Zobacz także:  Domowe wybielanie zębów w 3 minuty

Zalej nim owoce. Umieść w słoju goździki oraz cynamon. Imbir kroimy na niewielkie kawałki. Najlepiej na plasterki. Nie musimy go wcześniej obierać, ale warto opłukać go wodą, by pozbyć się ewentualnych pestycydów.

Tak przygotowane owoce z przyprawami mieszamy w słoju i zalewamy spirytusem. Zakręcamy szczelnie słój i umieszczamy w nasłonecznionym miejscu na 4 tygodnie. Co kilka dni warto nim potrząsać, by maksymalnie wydobyć aromat z tego, co się w nim znajduje.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.