w ,

Pajęczyna mocniejsza od stali

Bujne pajęczyny.
unsplash.com

Mocne nici to efekt pracy

Głównym problemem podczas wytwarzania pajęczyny nie był sam proces a to, co daje pajęczynie tak dużą wytrzymałość. Są to nanokryształy beta. Ich odpowiednia ilość, to silna i trwała przędza. Ich brak, to poważny problem.

Pająki są w stanie samodzielnie je produkować, ale z perspektywy ludzi i laboratoriów, które są nam dostępne, jest to znacznie trudniejsze. Same nici składają się z białek, które tworzą łańcuchy aminokwasów.

Zobacz także:  Naukowcy odkryli zupełnie nowy gatunek żaby

To właśnie ich kolejność badacze zmienili, by móc osiągnąć założony cel. Bakterie chętniej współpracowały, gdy łańcuch aminokwasów był mniejszy. Idealną ilością aminokwasów do stworzenia pajęczyny okazało się być 128 aminokwasów.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.