w

Tłuszcze w diecie – czy warto się ich bać?

Proporcje pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6. 

oliwa z oliwek

Aby zapewnić sobie odpowiednie funkcjonowanie organizmu powinniśmy pamiętać o tym, aby proporcja pomiędzy jednym i drugim kwasem mieściła się mniej więcej w przedziale 1:1.

Wówczas organizm osiąga homeostazę – Omega-6 powoduje powstawanie stanów zapalnych, ale jest to proces równoważony przez Omega-3, które to blokują. W rzeczywistości jednak spożywamy przede wszystkim kwasy Omega-6, co powoduje częste problemy np. z tarczycą. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.