w

Tłuszcze w diecie – czy warto się ich bać?

Skąd warto dostarczać organizmowi tłuszczów? 

Tłuszcze w diecie – czy warto się ich bać?

Nasz organizm często podpowiada nam instynktownie, co jest dla niego potrzebne i czego powinniśmy mu dostarczyć – podobnie jest z tłuszczami. Jeśli mamy ochotę na orzechy, oliwę czy sery, to najprawdopodobniej brakuje nam tłuszczu w diecie. Wówczas warto sobie pomóc a nie na siłę ograniczać to, co usprawnia pracę naszego ciała.

W żadnym wypadku nie powinniśmy wówczas zastępować tłuszczu węglowodanami czy białkiem, które w nadmiarze może obciążyć nasze nerki. Ważna jest zbilansowana dieta i odpowiedni dobór kaloryki a nie eliminacja tłuszczu. Wśród wartościowych źródeł tłuszczu znajdziemy: 

  • orzechy włoskie
  • orzechy migdałowe oraz laskowe
  • awokado
  • masło klarowane
  • tłuste mleko – najlepiej wprost od krowy
  • steki wołowe
  • owoce morza oraz ryby – łosoś, krewetki
  • oliwa z oliwek, którą możemy dodawać do sałatek, ziemniaków, pizzy czy chleba,
  • olej kokosowy, który idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. 

Czytaj także: NAJZDROWSZE JEDZENIE NA KOLACJĘ

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.