Skąd warto dostarczać organizmowi tłuszczów?
Nasz organizm często podpowiada nam instynktownie, co jest dla niego potrzebne i czego powinniśmy mu dostarczyć – podobnie jest z tłuszczami. Jeśli mamy ochotę na orzechy, oliwę czy sery, to najprawdopodobniej brakuje nam tłuszczu w diecie. Wówczas warto sobie pomóc a nie na siłę ograniczać to, co usprawnia pracę naszego ciała.
W żadnym wypadku nie powinniśmy wówczas zastępować tłuszczu węglowodanami czy białkiem, które w nadmiarze może obciążyć nasze nerki. Ważna jest zbilansowana dieta i odpowiedni dobór kaloryki a nie eliminacja tłuszczu. Wśród wartościowych źródeł tłuszczu znajdziemy:
- orzechy włoskie
- orzechy migdałowe oraz laskowe
- awokado
- masło klarowane
- tłuste mleko – najlepiej wprost od krowy
- steki wołowe
- owoce morza oraz ryby – łosoś, krewetki
- oliwa z oliwek, którą możemy dodawać do sałatek, ziemniaków, pizzy czy chleba,
- olej kokosowy, który idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach.
Czytaj także: NAJZDROWSZE JEDZENIE NA KOLACJĘ