1. Pieczone ziemniaki
Zapewne większość z Was zna już dziesiątki przepisów na takie ziemniaki, ale w każdym z nich coś jest nie tak. Dzięki naszemu przepisowi pieczone ziemniaki będą pyszne, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Nie wierzysz? To wypróbuj nasz przepis!
Obieramy 1 kilogram ziemniaków i kroimy je w nieco większą kostkę. Nastawiamy 1 litr wody i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Wówczas dodajemy łyżkę soli i wrzucamy opłukane ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i przygotowujemy marynatę. Łączymy 3 łyżki oliwy z łyżką słodkiej papryczki, połową łyżeczki oregano i szczyptą soli. Wyjmujemy ziemniaki, łączymy je z marynatą i wkładamy do piekarnika na 35 minut.
Pomysły na ziemniaki z piekarnika są różne, ale uwierz nam – ten jest wspaniały! Takie ziemniaki mogą pełnić również funkcje dietetycznych frytek – wystarczy jedynie pokroić kartofle w paski zamiast w kostkę.