w , ,

TOP10: najdroższe produkty spożywcze

Arbuz na czarnym tle.
unsplash.com

Densuke – czarny arbuz prosto z Japonii

Najdroższe produkty spożywcze pochodzą z różnych zakątków świata i często są po prostu pewną odmianą standardowych produktów! Tak jest w tym wypadku – czarny arbuz różni się od standardowego właściwie jedynie kolorem.

Jest uprawiany na japońskiej wyspie Hokkaido i przez wielu jest uznawany za prawdziwy cud rolnictwa. Pewnego roku anonimowy nabywca kupił owoc, który ważył 8 kilogramów za niebagatelną sumę 18 tysięcy złotych!

Zobacz także:  Ciekawostki o naszym mózgu

Taka kwota pozwoliłaby na zajadanie się zwyczajnymi, zielonymi arbuzami przez dziesiątki lat! Należy jednak odnotować, że był to swego rodzaju gest wsparcia dla rolników, którzy zajmują się uprawą. W rzeczywistości arbuz kosztuje kilkadziesiąt razy mniej.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.