w , ,

TOP10: najdroższe produkty spożywcze

Szafran w ozdobnej misie.
unsplash.com

Szafran – najdroższa przyprawa świata

Najdroższe produkty spożywcze są niekiedy absurdalnie drogie, na co wpływa proces ich pozyskiwania, niekoniecznie walory smakowe. Uważa się bowiem, ze szafran jest przede wszystkim naturalnym barwnikiem.

Zobacz także:  TOP10 mitów na temat odchudzania się

Kosztuje jednak aż 4 tysiące złotych za kilogram, ponieważ, aby pozyskać zaledwie 1 gram suszu, konieczne jest zebranie aż 100 gramów kwiatów. Koneserzy uważają, że przyprawa – oprócz barwy – nadaje potrawom lekko trawiastego, metalicznego posmaku.

Mówią także o tym, że nic nie jest w stanie zapewnić podobnego aromatu potrawom. Samo zbieranie pyłków kwiatów jest na tyle czasochłonnym procesem, że tak wysoka cena chyba już nikogo nie dziwi…

Zobacz także:  Przepis na tybetański eliksir młodości

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.