w , ,

Jakie ryby są najzdrowsze? Jedz je bez limitów

Łosoś.
unsplash.com

Łosoś – ryba zdrowa, ale warto uważać na zakupach

Łosoś generalnie jest zdrowy, ale bardzo duży wpływ na jego wartości odżywcze ma pochodzenie. Najzdrowsze ryby z gatunku łososia to te pacyficzne bądź bałtyckie. Należy unikać łososia hodowlanego, określanego najczęściej, jako atlantycki.

Zobacz także:  Ten gadżet zamienia pot w prąd

Jest on hodowany na niewielkiej powierzchni, przy użyciu stosunkowo dużej ilości antybiotyków – ma to sprawić, że ryby będzie można szybciej sprzedawać, więcej na tym zarabiając. Jednak takie ryby mają o wiele mniej składników odżywczych niż łosoś bałtycki czy pacyficzny.

W łososiu znajdziemy witaminy A, E i witaminy z grupy B. Te wpłyną na poprawę naszej urody, będą wspomagały nasz wzrok oraz układ nerwowy. Łosoś jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.