w , ,

Tych ryb unikaj

Połów pangi.
unsplash.com

Królowa niezdrowych ryb – panga

Panga to ryba, która niestety bardzo często gości na naszych stołach. Dlaczego niestety? Ponieważ jest wyjątkowo niezdrowa. Pochodzi z Wietnamu, gdzie rybą wstrzykiwane są specjalne fiolki, które zawierają fragmenty kobiecego moczu.

Wszystko po to, aby ryby jak najszybciej urosły i mogły zostać sprzedane. Dzięki zastrzykom hormonalnym niezdrowe ryby zaledwie w ciągu 6 miesięcy zyskują około 1,5 kilograma mięsa i stosunkowo szybko trafiają na nasze talerze.

Podejrzewa się również, że Wietnamczycy stosują w hodowli ryb takie substancje jak polifosforany i niezwykle szkodliwe niefosforowe dodatki typu MTR-79. Efektem jest to, że panga wcale nie ma kwasu omega-3 i składa się jedynie z białka, wody, soli i… zanieczyszczeń.

Zobacz także:  Nie pozwól nikomu trzymać tego w lodówce!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.