w , ,

Tych ryb unikaj

Tilapia z pieprzem i solą na blaszce do pieczenia.
unsplash.com

Tilapia

Tilapia przez wiele osób jest uważana za zdrową rybę, którą warto stawiać na swoim talerzu. Wiele osób decyduje się także na to, by sięgać po rybę nawet na Wigilii. Naukowcy przekonują jednak, że to nie jest najlepszy wybór.

Badacze z Wake Forest University School of Medicine uważają, że tilapia zawiera kwas arachidonowy, który może być szczególnie groźny dla osób z chorobami serca, astmą czy alergią.

Zobacz także:  Superfoods czym są i dlaczego powinniśmy je spożywać?

Niezdrowe ryby takie jak tilapia nie zawierają również zbyt dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witamin, więc nie są najlepszym wyborem – mimo stosunkowo niskiej ceny.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.