w , ,

Tych ryb unikaj

Dorsz z ryżem i warzywami na talerzu.
unsplash.com

Dorsz

Jeśli zapytalibyśmy Polaków o to, jakie niezdrowe ryby znają, to prawdopodobnie niewielu wymieniłoby dorsza. Jest bowiem uznawany w Polsce za cenny składnik naszej diety. Lubimy jego sprężyste mięso i delikatny smak.

Zobacz także:  Mity żywieniowe, które warto obalić raz na zawsze!

Wiele osób uważa także, że jest niezwykle zdrowy, ponieważ nie zawiera w sobie dużej ilości metali ciężkich. Owszem, ten argument działa na jego korzyść. Jednak problemem jest to, że zawiera inne szkodliwe substancje!

Chodzi o dioksyny, czyli toksyczne substancje, które mają zdolność do kumulowania się w ludzkich tkankach. Nie musimy całkowicie eliminować dorsza z diety, ale warto nieco ograniczyć spożywanie go.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.