w , ,

Triki na pryskający olej

Grube ziarna soli na drewnianej łyżce.
unsplash.com

Sól i ocet

Sól wydaje się być dość tradycyjnym i powszechnym środkiem w walce z pryskającym tłuszczem. Jest to metoda, której możemy użyć w momencie, gdy tłuszcz już pryska. Po prostu wsypujemy wówczas szczyptę soli do naszej potrawy.

Sól powinna wchłonąć wilgoć, więc po chwili tłuszcz nie powinien już wcale pryskać bądź powinno go być znacznie mniej. Przed użyciem oleju możemy również przetrzeć naszą patelnię wacikiem lub ręcznikiem nasączonym octem.

Takie działanie również pozwoli na wchłonięcie ewentualnej wilgoci, co znacznie zmniejszy ryzyko pryskania oleju w trakcie dalszego gotowania. W każdym z tych wypadków warto zachować zdrowy rozsądek i uważać na olej, który jest rozgrzany.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.