Zmiękczanie masła wodą
Wiele przepisów na pieczenie wymaga dodania zmiękczonego masła – nie należy go mylić ze stopionym masłem. A ci z Was, którzy próbowali „zmiękczyć” masło w kuchence mikrofalowej, wiedzą, że zaledwie kilka sekund za długo w mikrofali może zmienić je ze zmiękczonego na roztopione.
Dla wszystkich którzy próbowali mamy naprawdę świetne triki w kuchni!
- Umieść filiżankę wody w kuchence mikrofalowej (używając bezpiecznego kubka do kuchenek mikrofalowych) i podgrzewaj go przez dwie minuty.
- Podczas gdy woda będzie się nagrzewać, połóż masło na talerzu.
- Po tym jak mikrofalówka zakończy podgrzewanie wody, wyjmij filiżankę i zamiast niej włóż do mikrofali bloczek masła i zamknij drzwiczki.
- Ciepło i wilgoć z wody stworzą atmosferę idealną do zmiękczania masła, bez konieczności korzystania z włączonej mikrofalówki.