w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Olej słonecznikowy, kwiat słonecznika, nasiona słonecznika.
pixabay.com

Olej słonecznikowy

Właściwości olejów słonecznikowych sprawiają, że trudno nie odnieść wrażenia, że są one bardzo niedocenione! Zawierają między innymi witaminy A i E, które są nazywane witaminami młodości.

Pomagają one nie tylko zachować urodę, ale i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i podnoszą poziom naszej odporności, wzmacniając bariery ochronne błon komórkowych, które uniemożliwiają bakteriom i wirusom przenikanie do naszych organizmów.

Taki olej to także źródło wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają pracę serca! Olej jest również lekkostrawny i dobrze wchłaniany przez nasz organizm. Najlepiej używać go na zimno, jako sos do sałatek czy dodatek do pieczywa.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.