w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Oliwa z oliwek.
pixabay.com

Oliwa z oliwek

O oliwie z oliwek na pewno każdy z nas już kiedyś słyszał. Przede wszystkim jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna! Doskonale sprawdza się do polania warzyw, pieczywa czy ulubionej pizzy. Znajdziemy w niej ogromną ilość jednonienasyconych tłuszczów i kilka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zobacz także:  Ile infekcji w ciągu roku jest normą, a kiedy powinniśmy zacząć się martwić

Substancje te sprawiają, że oliwa z oliwek wspomaga funkcjonowanie naszego serca i całego układu krążeniowego. Właściwości olejów takich, jak oliwa z oliwek pomagają też obniżyć poziom cukru!

Jest to również doskonały produkt dla cukrzyków, ponieważ pomaga w uregulowaniu gospodarki insulinowej w naszym organizmie. Oliwki są także źródłem witaminy E oraz polifenoli. Są to przeciwutleniacze hamujące starzenie i zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.