w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Olej rzepakowy w szklanym naczyniu.
unsplash.com

Olej rzepakowy

Właściwości olejów rzepakowych są równie niedocenione, jak w przypadku olejów słonecznikowych! Jeśli zastanawiasz się, jaki olej będzie najlepszym i najbardziej wszechstronnym wyborem w kuchni, to olej rzepakowy jest odpowiedzią na wszystkie wątpliwości!

Olej rzepakowy pomaga utrzymać prawidłową wagę, niweluje dolegliwości związane z zapaleniem stawów, jelit oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń sercowo-naczyniowych. Zawarty w nim kwas linolowy wspiera funkcjonowanie nerek i układu krwionośnego.

Zobacz także:  Najpopularniejsze nurty psychologiczne w terapii

Dzięki zawartości witamin A, E oraz K, olej rzepakowy wspiera kondycję skóry, oczu, niweluje wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi i chroni nasze serce przed uszkodzeniami. Dodatkowo, jest to olej w pełni wolny od cholesterolu! Sprawdza się zarówno na zimno, jak i do smażenia czy pieczenia.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.