w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Olej lniany w otoczeniu ziół.
unsplash.com

Olej lniany

Popularność oleju lnianego w kuchni rośnie z roku na rok – i słusznie! Jest on bowiem doskonałym produktem dla tych z nas, którzy mają jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym. Właściwości olejów lnianych sprawiają, że ich regularne stosowanie zmniejsza zaparcia i poprawia zdolności trawienne naszego organizmu.

Zobacz także:  Wymiary modelki – jakie są idealne wymiary modelek na wybiegu i w reklamie?

Produkt ten doskonale sprawdza się również wtedy, gdy chcemy pozbyć się problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, chorobami serca. Jeśli zmagasz się z bólem, powodowanym przez reumatoidalne zapalenie stawów, to olej lniany powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni – złagodzi przykre objawy! Zawarta w oleju lnianym witamina E sprawia, że pomaga nam dbać o urodę.

Dzięki temu możemy cieszyć się jędrną skórę, pozbawioną oznak starzenia. Witamina E, to także silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed nowotworami. Oleju tego nie należy poddawać obróbce termicznej – zdrowotne właściwości posiada, gdy jest podawany na zimno.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.