
Olej lniany
Popularność oleju lnianego w kuchni rośnie z roku na rok – i słusznie! Jest on bowiem doskonałym produktem dla tych z nas, którzy mają jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym. Właściwości olejów lnianych sprawiają, że ich regularne stosowanie zmniejsza zaparcia i poprawia zdolności trawienne naszego organizmu.
Produkt ten doskonale sprawdza się również wtedy, gdy chcemy pozbyć się problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, chorobami serca. Jeśli zmagasz się z bólem, powodowanym przez reumatoidalne zapalenie stawów, to olej lniany powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni – złagodzi przykre objawy! Zawarta w oleju lnianym witamina E sprawia, że pomaga nam dbać o urodę.
Dzięki temu możemy cieszyć się jędrną skórę, pozbawioną oznak starzenia. Witamina E, to także silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed nowotworami. Oleju tego nie należy poddawać obróbce termicznej – zdrowotne właściwości posiada, gdy jest podawany na zimno.