w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Niewielka fiolka oleju z pestek winogron.
unsplash.com

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron, to bogate źródło wielonienasyconych tłuszczów. Zawiera między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Regularne spożywanie oleju przyczynia się do spowolnienia starzenia, poprawy odporności oraz nawilżenia i ujędrnienia skóry.

Właściwości olejów z pestek winogron wykazują silne właściwości przeciwzapalne, co sprawdzi się u osób, zmagających się z przewlekłymi stanami zapalnymi czy Hashimoto. Warto pamiętać także o tym, że olej ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Zobacz także:  Najdziwniejsze fobie, w które aż trudno uwierzyć

O oleju z pestek winogron warto sobie przypomnieć również w okresie częstych zachorowań na różnego rodzaju infekcje. Posiada on silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu chroni nasz organizm przed infekcjami. Najlepiej nie poddawać go działaniom wysokiej temperatury.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.