w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Właściwości olejów - olej konopny pity przez mężczyznę z zarostem.
unsplash.com

Olej konopny

Olej konopny nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością w kuchni, ale faktem jest, że zyskuje wiele pozytywnych opinii wśród osób, które go wypróbowały. Właściwości olejów konopnych są podobne do właściwości innych olejów, ale dają nam nieco więcej – zwłaszcza, jeśli chodzi o układ nerwowy.

Jak większość poprzedników, olej konopny wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, łagodzi stany zapalne w naszym organizmie, wspomaga pracę układu odpornościowego czy reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. To jednak nie koniec jego cudownego działania!

Jeśli masz problem z dużym rozstrojeniem nastroju i nieregularnym rytmem dnia, to olej konopny jest dla Ciebie! Jego regularne stosowanie przyczyni się do wyciszenia i wspomoże regenerację i pracę całego układu nerwowego. Również najlepiej stosować go na zimno, jako dodatek do past czy sałatek.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.