Dynia figolistna jako pomoc przy cukrzycy!
Według badań naukowych z East China Normal University w Szanghaju dynia może mieć ogromny wpływ na leczenie cukrzycy! (źródło) Wszystko za sprawą substancji o nazwie D-chiro-inozytol, która ma wspomagać regenerację komórek trzustki oraz regulować poziom insuliny we krwi. Naukowcy swoje badania oparli na tym, że badane przez nich szczury z cukrzycą po przyjęciu substancji miały ustabilizowany poziom cukru we krwi.
Zdrowotne właściwości dyni sprawiają, że dochodzi do podniesienia poziomu insuliny w naszym organizmie a co za tym idzie – do spadku poziomu cukru.
Według naukowców spożywanie dyni może być z powodzeniem traktowane, jako profilaktyka przeciwko zachorowaniu na cukrzycę. Według nich ekstrakt, znajdujący się w dyni może działać także jako lek dla tych, którzy już są chorzy na cukrzycę. Przede wszystkim warto jednak stosować dynię w ramach profilaktyki.